Ankara İmplant Hekim Tavsiyesi
Ankara implant hekim tavsiyesi önerilerine duyarak dişiniz için en iyi kararı verin. İmplant tedavisi sayesinde eksik dişlerin fonksiyonu ve estetiği sağlanmış olur. Diş implant uygulamasında diş kökleri metal implant vidası ile hasar görmüş ya da tamamen kayıp olmuş dişlerin yerine yenisi konur. Diş implant tedavisi uygunsuz protezlere ya da köprülere alternatif olarak kullanılabilir. Diş implant tedavisinin farklı türleri vardır. Çene kemiği özelliklerine ve diş implant tipine göre uygulama özellikleri değişiklik gösterir. İmplantlar yeni yapılacak olan dişlere iyi bir destek sunar. En büyük avantajı budur. Kemik iyileşmesi için beklemek gerektiği için işlemin tamamlanması için aylar gerekir.
Diş İmplant Tedavisi Kimler için Uygundur?
Diş implant tedavisinin uygun olduğu kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- En az 1 ya da daha fazla eksik dişi olan kişiler,
- Konuşmasını geliştirmek isteyen kişiler,
- Takma diş takamayan kişiler,
- Takma diş takmak istemeyen kişiler,
- Kemik iyileşmesi açısından olumsuz etkiye neden olacak hastalığı olmayan kişiler,
- Sağlıklı ağız dokusuna sahip kişiler,
- İmplantların sabitlenmesi için kemikleri yeterli olan kişiler,
- Kemil grefti yapabilen kişiler,
- Çene kemiği büyümesi tamamlanmış olan kişiler,
- En az 1 ya da daha fazla eksik kişi olan kişiler için implant tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Diş implantları dişlerin köklerine cerrahi operasyon yardımıyla yerleştirilmektedir. Titanyum malzemesinden oluşan implant çene kemeği ile kaynaşır. Bu nedenle sabit köprüler ve protezler gibi sorunlara neden olmaz. Ayrıca implantlar kemik hasarına da yol açmaz. Avantajları sayesinde tercih edilir.
Diş İmplant Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?
Diş implant tedavisinin yan etkileri herhangi bir cerrahi işlemde olacak yan etkileri kapsıyor. Bunun dışında yöntemin yan etkileri bulunmuyor. Söz konuşu yan etkiler ufak çapıdır ve tedavi edilmeleri mümkündür. Nadiren de olsa görülen yan etkiler arasında şunlar yer almaktadır:
- Eğer çene üzerine yerleştirilen diş implantları sinüs boşluklarına girerse, bu durumda sinüs problemleri ortaya çıkar.
- Uyuşma, karıncalanma, çenede ağrı söz konusu olabilir.
- İşlem görmeyen dişlerde yaralanma meydana gelebilir.
- İmplant yapılan yerde enfeksiyon gelişebilir.
Bu yan etkiler nadir görünmektedir. Doğru ellerde yapılan işlemlerden sonra yan etki minimal olur.
Diş İmplant Tedavisi Kim Tarafından Yapılır?
Diş implant tedavisini yapan kişiler mutlaka işin uzmanı olmalıdır. Tedavi süresinde kemikler, diş eti ve diş konusunda uzman kişilerin yardımına ihtiyaç duyulur. Diş hekimi, ağız ve çene cerrahı başta olmak üzere şu kişilerden de yardım almak gerekir:
- Protez uzmanı,
- Perio dontist,
- Kimi zaman kulak, burun ve boğaz uzmanına ihtiyaç duyulmaktadır.
Diş implant tedavisi için birden fazla cerrahi operasyon gerekir. Bu nedenle işleme hazırlanmak adına kapsamlı değerlendirme yapılması şarttır.
Diş İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Diş implant tedavisinin aşamaları ilk olarak kapsamlı diş muayenesi yapılmasıyla başlar. Diş röntgenleri ve 3D görüntüler çekilir. Dişler ve çeneden yapılan modellerin tasarlanması sağlanır. Daha sonra hastanın tıbbi geçmişine bakılır. Hekime bu aşamada kullanılan her türlü ilaç hakkında bilgi vermek gerekir. Besin takviyeleri konusunda da bilgi vermek önemlidir. Eğer kronik kalp hastalıklarına sahipseniz, hekim size enfeksiyonun önlenmesi açısından işlem öncesinde antibiyotik kullanmanızı söyleyebilir. Bu aşamadan sonra implant tedavi planına geçilir. Bu plan tamamen hastaya özel uyarlanır. Kaç diş gerek olduğundan kalan dişlerin durumuna ve çene kemiği özelliklerine kadar bütün faktörlerin dikkate alınması gerekir.
Diş İmplant Tedavisi Ağrılı bir İşlem midir?
Diş implant tedavisinin ağrısı yok denecek kadar azdır. Ağrı yönetimi yapılması için operasyon sırasında anestezi seçenekleri arasında tercih yapılır. Sedasyon, genel anestezi ya da lokal anestezi yöntemi tercih edilebilir. Sizin için en uygun olacak ağrı yönetim yöntemi tercih edilecektir. Anestezi türüne bağlı olarak ameliyat öncesinde ne yiyip içeceğiniz vb. konularda uzman hekim size gerekli bilgileri verecektir. Sedasyon ya da genel anestezi uygulanması halinde bir kişinin sizi eve götürmesi gerekecektir. Bu nedenle yanınızda bir eşlik eden kişiyle gelmeniz istenir. Ardından evde gözetim altında dinlenmeniz istenecektir.
Diş İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş implant tedavisinin yapımı şu aşamaları içermektedir:
- Öncelikle hasarlı olan diş çıkarılır.
- Gerekirse çene kemiği hazırlığı yapılır. Buna aşılama da denir.
- Diş implantı yerleştirilir.
- Kemik büyür ve düzelir.
- Köprü yerleşimi yapılır.
- Son olarak yapay diş yerleştirilir.
Bu süreçlerin tamamlanması çoğu zaman aylar alır. Bu nedenle hastanın sabırlı olması gerekir. Geçen zamanın büyük bir ksmı aslında çene kemiğinin düzelmesini beklemek içindir. Elbette herkesin kemik yapısı aynı değildir ve bu süre daha az olabilir. Kullanılacak olan yöntem özel işlemlerin olup olmaması gibi durumlara göre bazen bazı adımlar birleştirilmektedir.
Diş İmplant Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Diş implant tedavisinin sonrasında dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- İmplanttan sonra en az 2 hafta geçtikten itibaren haşlanmış tavuk, makarna, omlet tarzı besinler yemeye başlanır.
- Dişlerin korunması için sert taneleri yemekten kaçınmanız gerekir.
- Dikişlerin korunması gerekir.
- Çok sıcak ve çok soğuk besinlerin ve içeceklerin implanta zarar verdiği bilindiğinden bunlardan kaçınmak gerekir.
- Asitli kola gibi içecekleri içmekten kaçınmak gerekir.
- Eğer herhangi bir anormal durum olursa bu durumu uzman hekimlere bildirmek gerekir.