Diş Sağlığı

Efektif Ağız Bakımı

Kişilerin sağlıklı bir ağıza sahip olması için mutlaka düzenli olarak efektif ağız bakımı yapması gerekir. Ağız bakımı diş etlerini, dişleri kapsar. Sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen kişilerin mutlaka yapması gerekir. Bakımın günde en az 2 kere yapılması şattır. Kullanılacak ürünler mutlaka kişiye özel olmalıdır. Bu ürünler her kullanımdan sonra uygun şekilde temizlenmelidir. Dişlerin çürümesini önlemek, sağlıklı gülümsemek ve güzel dişlere sahip olmak için ağız bakımı ihmal edilmeden yapılmalıdır. Doğru ağız bakımı yapıldığı zaman kişiler öz güvenli şekilde gülümserler. Doğru ağız bakımını yapan kişilerde diş sorunları olmaz. Sorunlar daha meydana gelmeden engellenmiş olur. Diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmekten doğru diş ipi kullanımına kadar aslında pek çok ipucu, ağız bakımını sağlar.

Doğru Ağız Bakımı için Öneriler Nelerdir?

Doğru ağız bakımı için öneriler arasında şunlar yer alır:

  • Kişi düzenli bir ağız ve diş sağlığı rutini oluşturmalıdır.
  • Yemek artıklarını tam olarak temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.
  • Size uygun ağız bakım suyu kullanmanız gerekir.
  • Diş macunu içinde florür olmasına özen gösterin. Tercih ettiğin iz diğer diş ürünlerinde de florür yer alabilir.
  • Günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın.
  • Diş fırçalamanın doğru tekniklerini öğrenin.
  • Dengeli beslenin. Şekerli ve asitli besinlerden ve içeceklerden kaçının.

Ağız Bakımı için Kullanılan Ürünler Nelerdir?

Ağız bakımında kullanılan ürünler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş fırçası,
  • Diş macunu,
  • Diş ipi,
  • Ağız bakım suyu en çok kullanılan ürünler arasında yer alır.

Dil temizleme aparatları da tercih edilebilir. Ağız temizliği için mutlaka kişilerin uygun ağız bakımı setine sahip olması gerekir. Diş fırçası bu malzemeler arasında en temel olandır. Diş fırçasını manuel ya da elektronik tercih edebilirsiniz. Ağız bakımı için ürünler seçerken bu ürünlerin size uygun olmasına özen gösterin. Örneğin eğer çok hassas bir diş yapısına sahipseniz, sert kıllı bir fırça kullanmanız dişinizin zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle yumuşak kıl yapısına sahip diş fırçası kullanmayı tercih edin. Diş ipi kullanırken zorlanmanız halinde dişlerinize zarar vermemek ve daha pratik temizlik sağlamak için ağız duşu kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Ağız Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ağız bakımı yaparken dikkat edilecek noktalar arasında şunlar bulunuyor:

  • Evde yaptığınız ağız bakımına ek olarak mutlaka düzenli diş kontrolünü yapması için hekime gidin.
  • Tedavi edilmesi gereken diş sorunlarını evde tedavi etmeye çalışmayın, hekime gidin.
  • Fırçalama yaparken sert olmayın.
  • Dişlere zarar verebilecek sert ve sivri şeylerden uzak durun.
  • Sigara, kahve ve şarap gibi dişlerde lekelenmelere yol açabilecek tüketimlerden hemen sonra dişinizi mutlaka su ile temizlediğinizden emin olun.
  • Diş bakımını yaparken, mutlaka ağızı bir bütün olarak ele alın. Diş dışında dili, damağı, diş aralarını vb. de temizlediğinizden emin olun.
  • Ağız bakım setini ortalama 6 ayda bir değiştirin. Eski seti kullanmayın.
  • Ağız bakımı için kullandığınız ürünlerin size özel olduğundan emin olun.
  • Diş fırçalarken en az 2 dk ayırın.

Diş Fırçalama Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş fırçalama ağızda kalan artıkların büyük oranda temizlenmesin i sağlar. Diş çürüklerini ve tartar oluşumunu engellemek için ağız bakımının en önemli parçası diş fırçalamadır. Düzenli fırçalama yapmak gerekir. Diş minesinin zarar görmemesi ve diş etlerinde tahriş olmaması için diş fırçalarken uygun fırça seçimini yapmak gerekir. Elektrikli fırça ya da manuel fırça tercih edebilirsiniz. Elektriksel olan fırçalar kendi döngüsel hareketlerini otomatik yapar ve dişi 360 derece temizlemiş olur. Manuel fırça tercih eden kişilerin bu hareketi kendi elleri ile yaparak dişin bütün yüzeyini temizlediklerinden emin olması gerekir.

Küçük başlı ve kalın saplı fırçalara çocuklar için tercih edilmektedir. Parmak fırçalar ise yeni doğan ağız temizliği için kullanılır. Bebeklerde süt dişi temizliği için parmak fırçası kullanılır. Diş fırçalamasını doğru öğrenmek son derece önemlidir çünkü ağız temizliğinde temel noktayı diş fırçalama oluşturmaktadır.  Fırçanın kıllarının arka dişlere kadar uzanacak şekilde küçük olması istenir. Ayrıca yumuşak kıllara sahip olması gerekir. Çünkü dişlerin ve diş etlerinin fırça sertliği ile zarar görmemesi gerekir.

Diş fırçalarken bezelye tanesi büyüklüğünde macun yeterli olacaktır. Ortalama 2 dk süre yeterli olacaktır. Dişler fırçalandıktan sonra ağız su ile çalkalanır ve tükürülür. Daha sonra diğer bakm aşamalarına geçilir.              

Ağız Duşu Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız duşu diş ipi kullanımında zorlanan kişiler için tercih edilen bir bakım yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntem kişinin ferah bir nefese sahip olmasını sağlar ve aynı zamanda diş etlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ağza tazyikli su verilir ve diş aralarının temizliği sağlanır. Dişleri düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşunu ortalama haftada 1 ya da 2 kere yapmak yeterli olacaktır. Bütün bakım aşamalarından sonra kişi ağzını ağız çalkalama suyu ile çalkalar. Bu şekilde nefes tazeliği korunmuş olur. Dişlerde plak oluşumu da söz konusu olmaz. Ağız bakım sularının ortalama 30 saniye ile 60 saniye arasında kullanılması tavsiye edilmektedir. Ağız bakımını doğru yapmak için uzman tavsielerine uyun ve uygun ürünleri kullanarak düzenle bakımınızı yapın. Siz de ağız bakımı işe sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button
× Whatsapp İletişim