Dental Tedaviler

Konservatif Diş Dolgusu

Konservatif diş dolgusu sayesinde ne dişler ne de diş etleri zarar görür. Oluşan diş maddesi kayıplarına karşı diş dolgusu yaptırarak daha güzel bir gülüşü sahibi olabilirsiniz. Özellikle diş çürüklerinde dolgu işlemine sıkça başvurulmaktadır. Konservatif diş dolgusu ve diğer tedavi yöntemleri çıplak gözle görülebilir. Bu tarz tedaviler genellikle dişin mine ve dentin kısmı ile ilgilidir. Tedavi boyunca çoğu zaman ileri teknolojik özel ürünler kullanılır. Diş dolgusu sayesinde hasar almış dişlere işlem yapılarak dişler sağlıklı bir diş gibi kullanıcıya hizmet etmeye devam eder. Estetik bir yöntemdir.

Konservatif Diş Amalgam Dolgu

Konservatif amalgam dolgu metalik dolgu olarak da adlandırılmaktadır. Kimi zaman gümüş dolgu dendiği de olur. Amalgam maddesinin elde edilmesi için kalay, gümüş ve bakır alaşımını karıştırmak gerekir. Cıva toplam karışımın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturacaktır. Cıva sayesinde metaller birbirine bağlanmış olur ve bu sayede dolgu malzemesi olması gerektiğinden daha güçlenir. Amalgam dolgu yönteminden yaklaşık 150 senedir diş hekimliğinde faydalanıldığı bilinmektedir. Günümüzde halen en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden bir tanesi olarak bilinirler.

Amalgam dolguların tercih edilmesinde en önemli etken, dolguların uzun ömürlü kullanılması, zararsız olması ve ucuz olmasıdır. Ayrıca amalgam dolgu uygulamaları kısa sürede pratik bir şekilde yapılabilir. Bu nedenlerden dolayı insanlar dolgu dendiği zaman ilk olarak amalgam dolguya yöneliyorlar.  

Konservatif Diş Amalgam Dolgu İşleminin Zararları Var mıdır?

Konservatif amalgam dolgu işleminde zarar olması söz konusudur. Çünkü amalgam diş dolgularının içinde, az önce de belirttiğimiz gibi yüksek oranda cıva gibi toksik maddeler bulunur. Ne var ki bu güne kadar yapılan çalışmaların hiç birine bu cıva oranının insan sağlığı için zararlı olduğu tespiti yapılmamıştır. Bazı hekimler, amalgam dolgusu olmayanların, çeşitli besinleri yeme yoluyla amalgam dolgudan daha çok cıva aldıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca bu dolgular renklerinden dolayı estetik değillerdir. Bu nedenle insanlar daha estetik görünen dolgu yöntemlerinden faydalanmak isteyebilirler. Bunların dışında sağlığınızdan endişe etmeden güvenle amalgam diş dolgusu yaptırabilirler.

Konservatif Diş Rengindeki Dolgular

Diş renginde olan dolgular büyük çoğunlukla içinde silikon dioksit barındırmaktadır. Plastik bir karışımdır. Diş rengi ile aynı oldukları için beyaz dolgu olarak da tanımlanmaktadırlar. Özellikle 1960’lı yıllarda ön dişler için dolgu yapılmasında kullanılıyordu. Çünkü ön dişler diğer dişlere göre daha ön planda durur ve konuşulduğu zaman hemen ortaya çıkar.

Beyaz dolgular geçmişte kullanılmasından bu yana geliştirilmiştir. Bu sayede dolgu maddesi çiğneme basınçlarına dayanıklı hale getirilmiştir. Ayrıca bu dolgular daha az aşınmaktadır. Kullanıcılar hem ön hem de arka dişlerde dolgu malzemesi olarak beyaz dolgulardan faydalanabilirler.

Konservatif Diş Rengindeki Dolguların Uygulanması Nasıl Olur?

Diş renginde olan dolguların uygulanması için tabaka tabaka yerleştirme işlemi yapılır. Her tabakanın kullanılan özel bir ışıkla sertleştirilmesi gerekir. İşlem bitikten sonra kompozit dolguların dişe göre şekillendirilmesi gerekir. Böylece diş düzeltilmiş olur. Bu işlemlerin yapılması için geçen toplam süre, amalgam dolgu işlemleri için geçmesi gereken süreden daha uzundur. Yapılan araştırmalara göre beyaz diş dolguları ile amalgam dolguların ağızda kalma süresi ile dayanmalarının aynı olduğu ortaya çıkmıştır.

Konservatif Diş Rengindeki Dolguların Uygulanmasında Avantajlar ve Dezavantajlar Nelerdir?

Diş renginde olan dolguların uygulanmasında avantajlar ve dezavantajlar belirlendikten sonra kişi uygulamayı yaptırıp yaptırmayacağına karar verebilir. Bu işlemlerin en büyük avantajları estetik bir görünüme sahip olmalarıdır. Ayrıca bu dolguların diğer dolgulara göre dişlere daha iyi şekilde bağlandığı tespit edilmiştir. Bu durum diş dokularının desteklenmesine yardımcı olur. Dişler daha az kırılır ve sıcaklık geçmesinin önüne geçilmiş olur. Kompozit uygulamalarda yalnızca çürüklerin giderilmesine yardımcı olmaz. Hem kozmetik amaçla, hem dişlerin renklendirilmesinde hem de biçiminin desteklenmesinde bu yöntemden faydalanmak mümkün olur.

Kompozit işlemlerini yaparken aynı seans içinde polisaj işleminin yapılması gerekir. Özellikle ön dişlerde büyük kayıplar yaşandığı zaman işlem son derece faydalı olmaktadır. Uygulamanın hem estetik hem de fonksiyonel yönden bir çok avantajı olduğu bilinmektedir.

Endodontik Tedavi Uygulamaları

Endodontik tedavi uygulamaları özellikle ilerlemiş problemlerin çözüm olması için yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin başında kanal tedavisi gelmektedir. İnsanların en korkulu rüyası diş alanında kanal tedavisi olarak bilinmektedir. Uygun bir tedavi yöntemi belirlendiği zaman kanal tedavisi kişilerin korkulu rüyası olarak kalmak zorunda olmaz. Kök kanallarında güvenli bir şekilde alım işlemi yapılabilir. Kanal tedavisi işlemi pulpanın yerinden alınma işlemine verilen genel isimdir.

Dişlerin Arasında Oluşan Boşlukların Kapatılması

Dişlerin arasında oluşan boşlukların kapatılması için çeşitli yöntemlerden faydalanılabilir. İnsanlar hızlı sonuç almak istedikleri zaman genellikle ortodontik tedavilerden faydalanırlar. Bunun yanı sıra ışıklı dolgular da işe yarar. Diş boşluklarının kapatılmasında en önemli nokta bu boşlukların ilk aşamada nasıl oluştuğunu tespit etmektir. Boşlukların neden oluştuğunu tespit ettikten sonra gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bazı diş boşluklarının doldurulmasında, kombine tedavi yöntemlerinden faydalanmak gerekebilir. Özellikle porselen laminalar ve kompozit bonding adı verilen tedavi yöntemlerinde kombine yapılması sık karşılaşılan bir durumdur.

Kanal Tedavisi Yapılması Gerektiğinin Belirtileri Nelerdir?

Kanal tedavisi yapılması gereken belirtiler kişi tarafından tespit edilebilir. Özellikle kişi soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı ağrı ve hassasiyet hisseder. Yemek yeme sırasında bir ağrı olursa bu durum çoğu zaman dişte iltihap olduğunun bir göstergesidir. Diş çürüğünün pulpa kısmına kadar ulaştığı durumlarda, kanal tedavisi yapmak zorunlu olabilir. Dişlerde eğer renk değişimi meydana geldiyse, bu durum iltihaplanmanın bir belirtisidir. Enfeksiyon ile gerekli tedavi yöntemlerinden faydalanarak mücadele etmek gerekir. Enfeksiyonla mücadele ederken antibiyotik kullanmak gerekir. Antibiyotik kullanımı birebir hekimin önerdiği şekillerde olmalıdır. Hekime söylemeden ilacın bırakılması ya da düzenli kullanılmaması gibi durumlar tedavi sürecinin olumsuz etkilenmesine neden olur.

Antibiyotik kullanıldığı zaman dişteki şişin inmesi sağlanır. Dişteki şiş indikten sonra gerekli diş çekme işlemi yapılabilir. Fakat dişin ağızda kalması daha sağlıklıdır. Eksik dişlerin olması kişinin güven problemleri yaşamasına neden olabilir. Ayrıca estetik olarak eksik diş hoş görülmez. Kanal tedavisi sayesinde işlem yaptırdığınız diş size yıllar boyu sağlıklı bir dişmiş gibi hizmet edebilir.

Kanal Tedavisi Yapılması için Gereken Süre Ne Kadardır?

Kanal tedavisi için gerekli olan süre herkes için farklı olabilir. Duruma göre bir ya da iki seansta kanal tedavisi işlemi tamamlanabilir. Eğer hastanın dişi enfekte olmuş ise enfeksiyonun tamamen geçmesi için beklemek gerekir. Bu durumda hastanın bir iki seans beklemesi gerekebilir. Bazı durumlarda hastanın dişi zor tedavi edilebilir bir pozisyonda olur. Bu durumda tedavi için daha fazla süre gerekli olabilir. Birden fazla kıvrımlı kanal bulunması halinde yine hekim tedavisini yaparken zorlanacaktır. Eğer dişte bu durumlara benzer bir komplike durumu yoksa kanal tedavisi aslında tek seanslık bir işlemdir. Kanal tedavisi bittikten sonra dişin diş kuronla kaplanması gerekebilir. Doldu ile restrore edilmesi gereken durumlar da vardır. Siz de diş dolgusu yaptırmayı tercih ederek dişlerinizin daha estetik görünmelerini sağlayabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Diş dolgusunun farklı bir türü olduğunu bilmiyordum, konservatif diş dolgusunu öğrenmem sayenizde oldu teşekkürler. 🙂

  2. Tam dolgu yerine konservatif dolgu yapılması daha doğru oluyor sanırım. Cüneyt Bey elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız durumu. 🙂

  3. Konservatif dolgu hakkında ilk defa böyle bir uzun yazı gördüm, alıntı yaparak kullanabilir miyim okul ödevimde? 🙂

  4. Konservatif diş dolgusu terimini sizinle öğrendim, ellerinize sağlık çok güzel olmuş. 🙂

  5. Diş dolgusu bence çok önemli. Bir çok diş hekimi, diş dolgusunda dandik malzeme kullanıyor. Başıma geldi bir benzeri olay, ancak sonrasında Cüneyt Bey’e tedavi oldum, kaliteli bir ekip ve kaliteli ürünler kullanıyorlar. 🙂

  6. Diş dolgusu tedavisi doğru yapılmayınca ağrısı ve sızlaması çok kötü oluyor. Bu sebeple gerçekten profesyonel bir doktora tedavi olmak gerekiyor. Bu konuda Cüneyt Bey Ankara’da yaşayanlar için tek önerim. 🙂

  7. Diş dolgusu gerçekten çok önemli, düzgün yapılmadığı taktirde sancısı çok oluyor. Çözümde olmuyor o zaman, bu sebeple doğru şekilde yapılması çok mühim. 🙂

  8. Diş dolgularımı Cüneyt Bey’e yaptırıyorum. Ekibi çok profesyonel ve çok ilgililer. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button
× Whatsapp İletişim