Dental Tedaviler

Şeffaf Plak Tedavisi

Son dönemlerde diş eğriliklerini düzeltmek için kullanılan en popüler yöntemlerin başında şeffaf plak tedavisi gelmektedir. Şeffaf plak tedavisi telsiz ortodontik tedavi olarak da adlandırılmaktadır. Dünyada 15 senelik tarihi vardır. Türkiye’de ise kullanım tarihi 3 4 yıl öncesine kadar uzanıyor. Her geçen gün bu tedavi yöntemi artarak tercih ediliyor. Diş düzeltimini tel tedavisi yerine şeffaf plaklar kullanılarak yapılmasına şeffaf plak tedavisi adı veriliyor. Dişler tedavi sonrasında arzu edilen düzgünlüğe geliyor. Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce kişilerin diş ölçüsü alınmaktadır. Bunun için özel dijital tarama yönteminden faydalanılır. Röntgen ve fotoğraf kayıtları, merkeze kargo ile gönderilir. Dijital tarama kayıtları ise internetle gönderilir. Bu sayede kayıtlar, ölçümler dijital ortama aktarılmış olur ve tedavi planlanır.

Şeffaf Plak Tedavisine Nasıl Başlanır?

Şeffaf plak tedavisine başlamak için öncelikli olarak kayıt ve ölçümlerin hekiminize ulaşması ve bu verilere göre planlama yapılması gerekir. Hekimler ortalama 1 2 hafta süre içinde gerekli planlamayı yaparlar. Daha sonra onaylanan tedavi planına başlanır. Bunun için planlanan şeffaf plak üretimi yapılır. Kargo süresine bağlı olarak da şeffaf plaklar ortalama 10 gün içinde hekime ulaşıyor. Herkes için özel olarak tasarlanmış şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Herkese aynı plaklar verilmez. Zaten dijital tarama ve ölçüm yapılmasının nedeni birebir hasta için özel bir tedavi planı sunabilmektir. Benzer şekilde kaç tane plak takmanız gerektiği, set sayısı vs. gibi konularda kişiye özel olarak belirlenmektedir. Bir hastanın tedavi planı ile diğer hastanın tedavi planı aynı olmayacaktır. Kaç set plak takılması gerektiği tedavi zorluğu ile birebir ilgilidir. Eğer kişinin ön diş bölgesinde hafif çarpıklık varsa, bu durumda ortalama 10 setle tedavi bitirilebilir. Eğer iskeletsel olarak alt çenede eğrilik mevcutsa, bu durumda hastanın en az 30 set kullanması gerekecektir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Şeffaf plak tedavisi avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Her yaş grubu için kullanımı mümkündür.
  • Diş etleri rahatsız hissetmez.
  • Tel kullanılmaz bunun yerine daha konforlu olan yumuşak plaklar kullanılır.
  • Bir şeyler yerken ve içerken dilediğiniz her an kolayca plaklarınızı çıkarabilirsiniz. İstediğiniz yemeği yerken zorlanmazsınız.
  • Uygulama çıkarılabilir seri halinde yapılır.
  • Günlük yaşantınızı kötü etkilemez.
  • Görsel olarak metal diş tellerine kıyasla çok daha şıktır.

Şeffaf Plak Tedavisinde Ağrı Olur mu?

Şeffaf plak tedavisinde ağrı asla dayanılmaz ya da çok yüksek seviyede olmayacaktır. Özellikle ilk takıldığı zaman tahakküm oluşur. İlk kez dişlere plak geçtiği oluşan bu ağrı tamamen normal kabul edilir. Belirli bir zaman sonra dişler zaten bu plaklara uyum sağlayacağı için gittikçe hafifleyen bir acı yaşarsınız. BU acı metal diş tellerine kıyasla çok daha azdır ve geçicidir. Şeffaf plak tedavisi konforludur. Plaklar takkıldıktan sonra ayda bir kere kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerekir. Her bir kontrolde 2 yeni şeffaf plak alırsınız. Yani plaklar her 15 günde bir değiştirilerek takılmaktadır. Şeffaf plakların bir gün içinde ortalama 20 saat kadar takılması önerilmektedir. Sadece yemek yediğiniz sırada plakaları çıkarmalısınız. Yemek yemenin dışında 1 2 saat daha çıkarabilirsiniz. Ancak bundan daha çok plakları çıkarmak tedavi sürecinizin olumsuz olmasına neden olacaktır.

Şeffaf Plakları Yemek Yerken Çıkarmak Zorunda mıyım?

Yemek yerken şeffaf plakları çıkarmak hekimler tarafından önerilmektedir. Şeffaf plak tedavisi gördüğünüz zaman normal sıcaklıkta ya da serin içecekleri içebilirsiniz. Bunu yaparken plakaları illa çıkarmanız gerekmez. Aynı şey yiyecekler için de geçerlidir. Ancak kahve içtiğiniz zamanlarda, sıcak çorba yerken vb. durumlarda plakaları çıkarmanız tavsiye edilir. Çünkü şeffaf plakalar thermoplastik malzemesinden üretilmiştir. Yüksek sıcaklık bu plakaların deforme olmasına neden olabilir. Yiyecekleri tüketirken plakaları çıkardığınız zaman tedavinizden çok daha kısa sürede çok daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisi Gördüğüm Dışarıdan Anlaşılır mı?

Şeffaf plak tedavisinin dışarıdan anlaşılması söz konusu değildir. Pek çok hasta, bu tedavinin dışarıdan bakan bir kişi tarafından anlaşılmadığını, ancak kendileri söylediği zaman plakların fark edildiğini belirtmişlerdir. Zaten bu yöntemin diş eğriliklerini düzeltmedeki en büyük avantajlarından bir tanesi de budur. Aynı amaç için kullanılan diş telleri, kötü görünüme neden olur. Hatta pek çok insan bu kötü görünüm nedeniyle diş teli takmayı reddeder ve biçimsiz dişlere sahip olur. Hem dişleriniz biçimli olsun, hem de insanlar fark etmeden, kötü görüntü olmadan tedavinizi olun. İşte bunları şeffaf plak tedavisi ile yakalayabilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisi Konuşmayı Etkiler mi?

Şeffaf plak tedavisinde konuşma ilk plaka takıldığı zaman olumsuz etkilenebilir. Çünkü ağızda yabancı bir madde vardır. Ancak bu etkilenme uzun sürmez. Ağız ve dişler kısa sürede bu yabancı maddeye alışır. Yani konuşmada değişiklik olmaz. Plakaları takmadan önce nasıl konuşuyorsanız, bir fark olmadan o şekilde konuşmaya devam edersiniz.

Şeffaf Plak Tedavisinde Temizlik Nasıl Yapılır?

Şeffaf plak tedavisinde temizlik ihmal edilmemelidir. Şeffaf plak tedavisi görürken plakların temizliğini yaptığınızdan emin olmanız gerekir. Temizlik için ılık su ile diş fırçası kullanmak tavsiye edilmektedir. Sigara içme durumu da plakaların temizliği ile yakından ilgilidir. Sigara çok içen biriyle sigara içmeyen kişinin plakaları kıyaslandığı zaman elbette sigara içen kişinin plakasında bir miktar sararma olacaktır. Zaten plakalar her 2 haftada bir değiştirilmektedir. Bu nedenle az miktar bir sararma olması sizi çok etkilemeyecektir.

Şeffaf Plak Tedavisi mi Diş Teli Tedavisi mi Uzun Sürer?

Diş teli ve şeffaf plak tedavisi süresi her vaka için farklı olacaktır. Bilgisayar teknolojisi kullanılan şeffaf plak tedavisinde istenmeyen bir noktaya kesinlikle kuvvet uygulaması söz konusu olmaz. Ancak diş telinde her noktaya uygulanır. Hafif ve orta çarpık dişler için kullanılan şeffaf plak tedavisi diğer ortodontik tedavilerin hepsine göre daha kısa sürede sonuç verir. Zaten vakaların ciddiyeti çok yüksek olmadığı için bu tedavi yönteminin kullanılması mümkün olur. Şeffaf plak tedavisi yaptıran kişilerin tedavi süresi konusunda endişesi olmaz.

Şeffaf Plak Tedavisi Bittikten Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Şeffaf plak tedavisi bitiminde diğer bütün ortodontik tedaviler için geçerli olan süreç uygulanmaktadır. Tedavi bittikten sonra dişlerin iç kısmı çok ince bir yapıya sahip ve dışarıdan görünmeyen teller takılmalıdır. Dişlerde oynama olmaması ve içe geri dönme yaşanmaması için bu müdahale yapılmaktadır. Tellerin ne kadar dişte takılı kalması gerektiği yine vakaya göre değişecektir. Hekiminiz size bu konuda gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.

Şeffaf Plak Tedavisinde Hangi Malzeme Kullanılır?

Şeffaf plak tedavisinde kullanılan malzeme insan sağlığına zararlı değildir. İçinde insan sağlığına zarar verdiği kanıtlanmış olan Bisphenol A bulunmuyor. Bu madde, bebek biberonlarında ve pet şişelerinde kullanılmıştı. Ancak daha sonra pek çok sağlık sorununa neden olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Avrupa Birliği, Kanada ve ABD tarafından kullanımı yasaklandı. Şeffaf plak üretiminde kesinlikle bu malzeme kullanılmıyor. Sağlıklı malzemeden üretilmiş olduğu içinde hamilelik ve süt verme dönemlerinde bile plaklar güvenle, sağlık sorunu olmaksızın kullanılabiliyor.

Şeffaf Plak Tedavisi Öncesinde Nasıl Bir Hazırlık Yapılır?

Şeffaf plak tedavisi öncesi hazırlığı ilk olarak diş taşlarının temizlenmesi ile başlar. Bütün çürük dişler temizlenir. Duruma bağlı olarak 20 yaş dişlerinin de çekilmesi gerekebilir. Daha sonrasında ölçü alma süreci başlar. Ağız içi ve ağız dışı fotoğralar çekilir. Röntgenler yardımıyla ve dijital tarayıcı ile 3 boyutlu dijital ölçüler alınır. Tedavi planı ortodonti uzmanı tarafından oluşturulmalıdır. Tedavi planlaması ortalama 3 4 gün gibi kısa sürede oluşturulur. Size özel üretim yapılır. Hem erişkinler hem de çocuklar bu tedavi yönteminden faydalanabilirler. Ancak doktor muayenesi sonrasında bu yöntemden faydalanmak için uygun aday olup olmadığınızı görebilirsiniz. Sadece orta ve hafif diş çarpıkları için bu tedavi yöntemi kullanılabilmektedir. Çok çarpıklığı olan kişileri hekim farklı bir yönteme yönlendirecektir.

Şeffaf Plak Tedavisi Yöntemi Nasıl Etki Eder?

Şeffaf plak tedavisi etkisi diş hareketlerinde farklılık görünmesine neden olmaz. Braketlerle yapılan tedavilerde dişlerde hem itme hem de çekme hareketi vardır. Ancak şeffaf plaklar kullanıldığı zaman görülen etmen sadece itme olur. Şeffaf plaklarda zor hareketlerin yapılması adına ataşman adı verilen ve dişle aynı renk olan dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Doktorun belirlediği süre içinde hastanın plak değişimi yapması gerekir. Bir set plak dişlerin belli miktarda hareket ettirilmesini sağlar. Daha çok hareket için ise yeni setlere geçilmesi gerekir. Tam da bu nedenle her 2 haftada bir yeni plak alınması gerekir.

Şeffaf Plak Tedavisinde Kullanılan Atışmanlar Nedir?

Şeffaf plak tedavisinde atışmanlar itme hareketinin yapılmasından sorumlu olan elemanlardır. Dişler ancak bu elemanlar sayesinde istenilen yerlere itme hareketini getirmiş olur. Bazı zor hareketleri yapmak için dişle aynı renk olan ve farklı şekillerde dolguların konulması gerekebilir. Buna hekim yapacağı kontrollerden sonra karar verecektir. Dolgunun yeri, büyüklüğü ve şekli planlama sırasında belirlenecektir. Genellikle bunlar ilk randevudan hemen sonra yerleştirilebilir. Tedavi bittikten sonra da hızlı ve acısız bir şekilde yerinden çıkarılır.

Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Şeffaf plak tedavisinin kullanıldığı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sınıf 2 kapanışlar,
  • Açık kapanış,
  • Derin kapanış,
  • Çarpık dişler,
  • Dişler arasında aralıklar,
  • Artmış overjetler,
  • Orta ve hafif şiddette yaşanan 3 kapanış tedavilerde şeffaf plak tedavisi sayesinde son derece olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Şeffaf plak tedavileri seneler içinde basit tedavilerden daha kompleks tedavileri ele alabilir duruma gelmiştir. Her geçen gün bu tedavi yönteminin sunmuş olduğu avantajlar ve kullanım alanı artmaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Zaman Uygulanmamalıdır?

Şeffaf plak tedavisinin uygulanmaması gereken durumlar hekimin yapacağı muayene sonrasında belirlenmektedir. Ancak genel olarak şu durumlarda şeffaf plak tedavisinin uygulanması tavsiye edilmez:

  • Diş eti sağlığı bozuk olan insanlarda,
  • Çok küçük diş boyutuna sahip kişilerde,
  • Hasta kooperasyonunun olmadığı, çok az olduğu durumlarda,
  • Ciddi kemik erimleri olan hastalarda,
  • Ortognatik cerrahi hastalarda,
  • Şeffaf plak tedavisinin çok ötesinde harekete ihtiyaç duyulduğu durumlarda,
  • Ciddi eklem problemi olan hastalarda şeffaf plak tedavisi uygulanmamaktadır.

Bu tedavi yöntemi için uygun olup olmadığınızı anlamak isterseniz hekiminize muayene olmanız gerekmektedir.

Şeffaf Plak Kullanımı Kolay mıdır?

Şeffaf plak kullanımı zorluğu yoktur. Zaten hastalar en çok bu yöntemin kolay ve pratik olmasından dolayı şeffaf plak kullanmaktadırlar. Plakaların hem takılması hem de çıkarılması son derece kolaydır. Keskin köşeleri bulunmaz. Bu nedenle ağızda yumuşak dokuların zarar görmesine neden olmaz. Nerdeyse görünmezdir. Siz söylemeden dışarıdan bakan kişinin tedavi gördüğünüzü anlaması mümkün değildir. Hasta güvenle ve rahat bir şekilde kullanım yapabilir. Ağız bakımını yapmanız da kolaydır çünkü plakalar yerinden rahatça çıkar.

Şeffaf Plak Tedavisinden Sonra Diş Şekli Nasıl Korunur?

Şeffaf plak tedavisinden sonra diş şeklinin korunması için hastanın gerekli önlemleri alması gerekir. Hastalar mutlaka pekiştirme tedavisi adı verilen tedaviyi uygulamalıdır. Aksi halde dişlerin eskiye doğru istenmeyen harekette gittiği görülmektedir. Braketler ile yapılan ortodontik tedavi yöntemlerinde olduğu gibi hastaların dişlerin arkasına sabit koruyucu tel yaptırması tavsiye edilmektedir. Bu tel dişlerin eski halini almasını engeller. Dişlerin arkasında koruyucu sistem istemeyen haslar için şeffaf plakları gece kullanma seçeneği vardır.

Şeffaf Plak Tedavisi Benim için Uygun mudur?

Şeffaf plak tedavisi için uygunluk durumu sizin kendi başınıza vereceğiniz bir karar olmayacaktır. Mutlaka hekim muayenesi gerekir. Diş yapısının ve dişsel, iskeletsel problemlerinizin bu tedavi yöntemleri için uygun olması şarttır. Günde 20 ile 22 saat arasında takılması gereken bu plakalar mutlaka kişinin sorumluluk duygusuna sahip olmasını gerektirmektedir. Eğer kişiler bu kadar süre takabileceklerinin sorumluluklarını alamazlarsa, bu yönteme başvurmamaları gerekmektedir. Aksi halde tedaviden sonuç almak mümkün olmayacaktır. Eğer aktif bir sosyal hayatınız varsa ve ağzınızda metal teller görünmesini istemiyorsanız sizin için en uygun seçenek elbette şeffaf plak tedavisi olacaktır.

Şeffaf Plak Tedavisi için Yaş Sınırı Var mı?

Şeffaf plak tedavisinde yaş sınırı bulunmuyor. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli şey, bütün ortodontik tedaviler için daima kesici dişler ile ilk daimi büyük azı dişlerinin çıkmasını beklemek gerekir. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmuyor. Ancak mutlaka hastaların diş destek dokularının ve kemik seviyelerinin iyi durumda olması gerekiyor. Şeffaf plaklar tel tedavilerine kıyasla daha hafif kuvvetler uygularlar. İşte bu nedenle daha ileri yaşta olan hastalar için idealdir.

Şeffaf Plak Koruması Nasıl Yapılır?

Şeffaf plakların korunması temizlik ile birlikte ele alınması gereken önemli bir konudur. Koruma amaçlı kullanılan plakların temizlik ve saklama prosedürleri oldukça detaylıdır. Şeffaf plak tedavisinde her iki haftada bir değişiklik olduğu için plakların kendi kutusu içinde korunması ve yemekten önce sudan geçirilmesi ve yıkanması yeterli olur. Plaklar eğer bundan daha uzun süre kullanılacaksa mutlaka özel temizleyici partiküller ile plaklar suyun içinde bekletilmeli ve daha sonra temizlenmelidir.

Şeffaf Plak Tedavisinde Ne Sıklıkta Kontrol Yapılması Gerekir?

Şeffaf plak tedavisinde kontrol sıklığı düzenli olacak şekilde ayarlanmalıdır. Uzun süren bu tedaviler için normal zamanda kontroller aylık yapılır. Hastanın durumuna göre iki ayda bir kontrol yapılması gerekebilir. Plaklarda tedavi planlaması zaten en başta yapılır. Kontroller de hasta isteğine bağlı daha uzun aralıklarla yapılabilir. Eğer hastanın yurt dışına çıkma, şehir dışına çıkma gibi durumları varsa buna göre özel planlama yapılması gerekebilir.

Pekiştirme Tedavisi ile Şeffaf Plak Tedavisi Aynı Şeyler mi?

Pekiştirme tedavisi ve şeffaf plak tedavisi birbirinden son derece farklı şeylerdir. Tedavi sonunda dişlerin geri bozulmaması için kullanılan malzeme retainer olarak bilinir ve rijit bir malzemeden yapılır. 3 boyutlu yazıcıda plakalar özel olarak hazırlanmaktadır. Eğer şeffaf plak tedavisi için hekiminize başvurursanız sizin için en doğru yöntemi ve tedavi planlamasının nasıl olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Esnek ve ince materyal kullanılması gerekebilir. Bu malzeme dişleri korumanın yanı sıra bozuk dişlerin çene içerisinde hareket etmesine olanak tanıyacaktır. Hekiminiz sizin için olması gereken en doğru çözümü size sunacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Call Now Button
× Whatsapp İletişim