Dental Tedaviler

Periodontoloji Diş Tedavisi

Periodontoloji yöntemi ile dişte tedavi yaparak diğer sağlıklı dokuların da etkilenmesinin önün geçebilirsiniz. Periodontoloji kelimesi diş eti hastalıkları tanı ve tedavileri için kullanılmaktadır. Bu tip hastalıklar genellikle iltihabi olur. Erken dönemde teşhisin yapılması halinde başarılı şekilde tedaviden sonuç almak mümkün olur. Diş eti hastalıkları toplumun büyük bir kesimini etkileyen ciddi hastalıklardır. Bununla birlikte diş eti hastalıklarına karşı yeterince bilgi sahibi olunmadığı için, hastalıklar insanları etkileyebiliyor. Gerekli tedavilerin yapılması ile birlikte hastalar daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşuyor, daha rahat yiyeceklerini sindirebiliyorlar.

Periodontoloji Diş Tedavisinin Gerekli Olduğunu Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Diş eti hastalıkları olduğuna işaret eden belirtiler arasında:

  • Ağızda kötü tat olması,
  • Diş etinde kanamalar,
  • Kırmızı diş etleri,
  • Diş fırçalarken dişlerde ağrı hissedilmesi,
  • Ağızda kötü koku,
  • Diş etinin şişmesi,
  • Diş kökünde hassasiyet hissedilmesi,
  • Dişlerde sallanma görülmesi,
  • Dişlerin yer değiştirmesi,
  • Dişlerde uzamalar,
  • Diş ile diş eti arasında iltihap akması,
  • Diş kenarlarında siyah alanlar oluşması yer alır.

Bu belirtileri gözlemleyen kişilerin en kısa zamanda uzman hekime muayene olması gerekir.

Diş Eti Hastalıklarının Görülme Nedenleri Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının görülme nedenlerinin başında bakteriyel diş plağı gelmektedir. Dişlerin üzerine bu tabaka birikebilir. Bu tabaka tamamen renksizdir. Kişi eğer düzenli olarak diş ipi kullanırsa ve fırçalarsa bu tabakanın oluşma ihtimali neredeyse sıfıra iner. Eğer gerekli bakımlar yapılarak dişten bu tabaka uzaklaştırılmasa tabaka ile birlikte diş taşı görülebilir. Diş taşları halk arasında tartar olarak da bilinir.

Dişler bu tabaka yüzünden irrite olabilir. Diş eti bununla birlikte zamanla dişten uzaklaşmaya başlar. Çünkü diş ile diş etini birbirine bağlayan lifler yıkıma uğramıştır. Arada kalan boşluğa periodontal cep adı verilir. Bu cep yüzünden mevcut bakteriler daha derin dokulara ulaşma aşlar. Bir yandan hastalık derinleşirken diğer yandan cep derinleşir. Hastalık böylece kemiğe kadar ilerler. Böylece yıkım başlamış olur. Kişinin gerekli tedaviyi yapmaması halinde, dişin çekilmesi gerekebilir.

Diş Eti Hastalıklarının Önlenmesi için Neler Yapmak Gerekir?

Diş eti hastalıklarının önlenmesi için yapılması gerekenler kişinin kendi ile ilgilidir. Bir başkasının bu önlemleri kişi için yapması mümkün değildir. Genel diş sağlığı için dişlerin günlük bakımının yapılması şarttır. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımının ihmal edilmesi gerekir. Ayrıca kişi dişlerinde hiçbir problem olmadığını düşünüyor olsa dahi mutlaka düzenli olarak muayenelere gitmelidir. Bu sayede sinsi ilerleyen diş hastalıklarının tespit edilmesi mümkün olur.

Günlük ağız ve diş bakımını yapan kişilerin dişlerinde diş taşı görülme ihtimali en aza inmiş olur. Ne var ki kimi durumlarda hastalığın tam manası ile önlenmesi mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda hasta ile diş hekiminin durumu birlikte değerlendirmeleri gerekir. Hekim hastaya gerekli tedavi yöntemleri konusunda bilgi verecektir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi için ilk olarak hastalığın neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Genellikle diş eti tedavisi için düzgün bir kök yüzeyinin sağlanması gerekir. Bu sırada diş etinde iltihap oluşmasına nedn olan bakterilerin uzaklaştırılması gerekir. Bu şekilde tedavi yöntemi diş etinin yeniden adapte olmasına yardımcı olarak dişlerin elimine olmasını sağlayacaktır.

Diş eti hastalıklarında erken dönemde tanı konması çok önemlidir. Bu nedenle kontroller fayda sağlar. Kişinin en azından günlük ağız bakımını yapması bile hastanın korunması için yeterli olacaktır. Hiçbir cerrahi işlem düzenli olarak ağız bakımının yapılması kadar etkili olmayacaktır.

Diş Eti Hastalıklarının Başında Gelen Gummy Smile Nedir?

Gummy smile gülümseme esnasında diş etlerinin normalden fazla gözükmesine verilen isimdir. Periodontoloji ile bu hastalığın tedavisi başarılı şekilde gerçekleştirilebilir. Bazı durumlara diş etinin bu kadar çok görünmesinde sağlık problemi olabilir. Kimi zaman bu durum bir hastalığın habercisi değildir. Hekimin hastayı muayene ederken diş eti sağlığını ve kemik desteğini değerlendirmesi gerekir. Tedavi seçenekleri hasta ile birlikte değerlendirilmelidir. Dokuların izin verdiği şekillerde tedavi yapılması gerekir.

Gummy smile için tedavi sırasında anestezi uygulamak gerekir. Lokal anestezi yeterli olur. İşlem duruma göre yarım sa ile 40 dk arasında değişiklik gösterir. Küçük bir cerrahi işlem olduğundan endişelenmek gerekmez. Ayrıca botoks uygulaması yaparak da gummy smile tedavisi yapılabilir. Botoks yöntemi son zamanlarda çıkan, popüler bir yöntemdir. Ne var ki diğer yöntemlere göre daha pahalı olduğu için daha az tercih edilmektedir.

Periodontal Hastalık Nedir?

Peridontal hastalık diş eti ve diş eti hastalıklarını destekleyen bütün hastalıklara verilen isimdir. Bu hastalıklar çoğu zaman iltihabi olmakla birlikte bütün dokuların etkilenmesine neden olurlar. Yapılan araştırmalara göre yetişkinlik döneminde kayıp edilen dişlerin çoğundan diş eti hastalıkları sorumludur. Özellikle erken dönem teşhis yapılması halinde hastalıkların daha kolay ve başarılı şekilde tedavi edilmesi mümkün olur. Bu nedenle diş kontrollerinize düzenli olarak gitmeniz önerilmektedir.

Diş eti hastalıklarını tedavi eden hastalar daha iyi sindirim sistemine sahip olurlar. Doğal dişlerini korumuş olurlar. Ayrıca çok daha rahat çiğneyerek yemeklerin tadını alırlar. Diş eti hastalıklarının tümü minik bir iltihap ile başlar ve yayılır. İlk iltihap aşaması erken dönem belirtisidir. Tedavi edilmemesi halinde hastalık ilerlemeye başlar ve daha farklı komplikasyonlar oluşur.

Periodontal Hastalıkların Tedavi Edilmemesinin Zararları Nedir?

Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesinin zararları bulunuyor. Erken dönemi geçen hastalar ciddi rahatsızlık ve şikayetlerden yakınmaya başlıyorlar. Erken dönemde genellikle hastalar fazla şikayetçi olmuyor sonrasında kalıcı hasarın meydana gelmesi ile birlikte ağrılar oluşmaya başlıyor. Özellikle kemiğin zarar gördüğü durumlarda geri dönüşü olmayan bir takım hasarlar oluşmaya başlıyor.

Bu kemipe alveol kemiği adı verilir. Kemik ile diş arasında bir boşluk oluşur. Bu boşluktan bakteri içeri girer. Boşluk büyümeye bakteri içeriye daha çok girmeye devam eder. Böylece hastalığın önünü almak zorlaşır ve ilerler. Dişler daha ileriki  seviyelerde çekilmek zorunda kalabilir.

Periodontoloji Diş Taşı Temizleme İşlemi Sonrasında Neler Yapmak Gerekir?

Diş taşı temizleme işleminden sonra yapılması gerekenler vardır. Bu önerilere uyarak daha kolay bir süreç geçirebilirsiniz:

  • İşlemden hemen sonra 2 sa içinde bir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
  • 6 ayda bir kontrole gitmek gerekir.
  • Temizlik sonrasında dişlerin sallanması normal bir durumdur endişe etmek gerekmez.
  • İşlemden sonraki 1 gün içinde sıcak ve soğuk besinlerden uzak durmak gerekir.
  • Eğer periodontoloji temizliği sonrasında dişte çok fazla ağrı oluştuysa, dışarıdan buz uygulaması yapmak hastanın rahatlamasına yardımcı olacaktır.
  • İyileşme süresinin hızlanması için suyun içine tuz konarak gargara yapılabilir.
  • İlk günlerde hafif kanama görülmesi normal bir durumdur. Endişe etmek gerekmez.
  • Diş boşlukları işlemden sonra daha hissedilir olabilir bu durum da normal kabul edilir.
  • Ağrıların dayanılmaz olması halinde hafif etkili olan ağrı kesici ilaçları kullanmak faydalı olur. İlaçlar hekime sormadan ya da sürekli olarak kullanılmamalıdır.

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Dişlerimiz gerçekten çok önemli. Bu yüzden dişçi tabirinden çok diş doktoru tabirini kullanmayı seven biriyim.
    Misal şimdiye kadar herhangi bir diş doktorundan Periodontoloji teriminin açıklamasını böylesine güzel okumamıştım.
    Ellerinize sağlık. 🙂

  2. Bu tarz hassas konular hakkında daha çok bilgilenmemizi sağlayan Cüneyt Bey’e teşekkür ediyorum. Bilmediğim bir çok bilgiyi sayenizde öğrendim.

  3. Periodontoloji hakkında böyle bol bilgili makaleler görmek çok güzel, ellerinize sağlık. 🙂

  4. Sağlık sitelerinde bile olmayan bu tarz güzel bir konuyu kaleme aldığınız için çok teşekkürler. 🙂

  5. Periodontoloji hakkında bu güzel bilginiz benim gibi diş bölümü okuyanlara çok büyük ilham olacaktır. Çok teşekkürler. 🙂

  6. Periodontoloji hakkında gerçekten çok güzel bir makale olmuş, bilgilendirici metinler için teşekkürler. 🙂

  7. Periodontoloji hakkında çok açıklayıcı bir yazı olmuş, bir diş hekimi öğrencisi olarak sizi severek takip ediyorum.

  8. Periodontoloji diş tedavinizi geciktirmeyin, diş problemi yaşayan biri olarak diş tedavinizi geçe bırakmayın. 🙂

  9. Periodontoloji terimini çok güzel anlatmışsınız. Tedavilerinizi web sitenizde böylesine detaylı açıklamanız çok güzel bir şey tebrik ederim. 🙂

  10. Periodontoloji hakkında yazınızı çok başarılı buldum, tebrik ediyorum Cüneyt Bey. 🙂

  11. Diş tedavi türlerine çok güzel değiniyorsunuz sitenizde. 🙂
    Ellerinize sağlık. 🙂

  12. Periodontoloji hakkında güzel bir yazı olmuş, diş tedavileri hakkında sitenizdeki bilgiler gerçekten çok başarılı. 🙂

  13. Diş dolgusunun konservatif terimini bilmiyordum sayenizde öğrendim. Çok açıklayıcı bir metin olmuş, ödevimde kullanabilirim izninizle. 🙂

  14. Periodontoloji diş tedavisi kelimesini sayenizde öğrendim, çok güzel bir makale olmuş ellerinize sağlık. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button
× Whatsapp İletişim