Diş Sağlığı

Periodontoloji (Dis Eti Hastaliklari Tani ve Tedavileri)

Periodontoloji Ne Demektir?

Periodontoloji bölümü, diş etlerinde ortaya çıkabilecek olan her türlü enfeksiyon, mantar ve çeşitli hastalık durumlarıyla ilgilenir. Bölümün adı ise Latince ve Yunanca kökenli olan iki farklı kelimeden meydana gelir. “Perio” kelimesi “Para” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Latince olmakla beraber “Çevreleme, çevre, yakın bölge” anlamındadır. “Donti” ise Yunanca diş anlamında kullanılan bir kelimedir. Yani Periodontoloji, “Dişe yakın bölge bilimi” olarak tercüme edilebilir. Söz edilen bölgeyi ise diş eti oluşturur.

Periodontoloji Tedavisi Nedir?

Halk arasında, çeşitli hastalıkların tedavisi o konuyla ilgilenen bölümlerin adı ile anılabilir. Örneğin diş etine dair tıbbi operasyonlara genel olarak “Periodontoloji tedavisi” deniyor olması bundan kaynaklanır. Fakat bu kullanım pek doğru sayılmaz. Çünkü tedavi edilebilecek olan şeyler yalnızca bir hastalık yani problem durumunu ifade etmelidir. Bununla birlikte, Periodontoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen tedavilerin en yaygın olanı diş eti çekilmesine yönelik operasyonlardır. Söz konusu hastalığın hem kadın bireylerde, hem de erkek bireylerde sık görülmesi ve yanlış adlandırılması sonucunda “Periodontoloji ameliyatı” gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.

Periodontoloji Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Diş eti rahatsızlıkları yaşayan kimseler “Periodontloji tedavisi ne kadar sürer?” sorusuna cevap arıyor olabilir. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki Periodontoloji sadece birkaç adet tıbbi operasyonu kapsamaz. Bu bölümün faaliyet alanı dahilinde pek çok uygulama çeşidi mevcuttur. Rahatsızlığın genel durumu, hangi seviyeye ulaşmış olduğu, kişinin kendi ağız hijyeni konusunda ne kadar titiz olduğu gibi pek çok faktör; diş etine uygulanacak tedavi yöntemlerinin süre zarfını belirler. Birbirinden farklı Periodontoloji uygulamalarını listeleyip, ne kadar sürede ameliyat edebilecekleri hakkında kesin bilgi vermek mümkün olmaz.

Periodontoloji Ameliyatı Acı Verir Mi?

Diş eti hastalıklarının ilerlemesini engellemek ya da ilerlemiş durumdaki bir hastalığın diş kaybına yol açmaması için müdahalede bulunmak amacıyla pek çok uygulama gerçekleştirilebilir. Hastaların endişe ettiği başlıca sorun ise Periodontolojik müdahalelerdeki acı oranıdır. Periodontoloji, Endodonti, Ortodonti gibi farklı ağız ve diş sağlığı bölümlerinde, anestezisiz olarak herhangi bir tıbbi müdahale gerçekleştirilmez.

Yani diş ya da diş eti sağlığı hakkında herhangi bir problem yaşayanlar, acı çekme korkusuna kapılmadan ilgili bölüme derhal müracaat etmelidir. Son teknolojik gelişmeler aracılığıyla ileri seviyeye ulaşmış olan anestezi uygulamaları, ameliyatlarda hissedilebilecek olan acı ve ağrının neredeyse tamamını engeller. Bu sebeple, herhangi bir Periodontoloji ameliyatı acı yönünden hastaları pek zorlamaz. Fakat anestezik etki sürecinden sonra doğal olarak bir süre sancı hissedilebilir.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti ameliyatları genel olarak üç grupta incelenebilir. Hastaların Periodontoloji bölümüne başvurmalarına yol açan rahatsızlıklara göre; en yaygın diş eti operasyonları şunlardır:

  • Mukogingival cerrahi uygulamaları: Diş eti kaslarında meydana gelen çekilme sorununu gidermeye yönelik uygulamalardır.
  • Flep uygulamaları: Sadece ağız ve diş bölgesini ilgilendirmeyip tüm vücut genelindeki bir problem olarak ortaya çıkan kemik erimesiyle yakından alakalı uygulamalardır. Bu faktör sebebiyle diş ve diş etinin birbiriyle olan bağlantısı zayıflayabilir.

Flep uygulamaları ise dişin kök kısımlarındaki problemi değişebilen detaylarla gidermek için yapılır. Plak oluşumundan kaynaklanan ve diş etinin yapısını bozan periodontitis durumlarında da öncelikli olarak bu yönteme başvurulur.

  • Gingivektomi uygulamaları: Periodontoloji bölümü tarafından en sık gerçekleştirilen tıbbi müdahale sayılabilir. Gingivektomi, diş etlerinde ortaya çıkmış olan kalıcı problemlerin görülmesi halinde uygulanır.

Birbirinden farklı diş eti sorunlarından kaynaklı olarak diş etlerinde çürüme oluşabilir. Bu durum ise şiddetli ağrılara yol açar. Çeşitli tıbbi metotlar ile iyileştirilmesi mümkün olmayan diş eti bölümlerinin usulüne uygun şekilde kesilerek alınmasına gingivektomi denir.

Periodontolojik müdahaleler arasında bunlar son derece yaygındır. Her bir problem için birbirinden farklı uygulamaların gerekebileceği unutulmamalıdır. Eğer bir diş eti hastalığı yaşadığınızı düşünüyorsanız, teşhis için mutlaka uzman hekim kontrolünden geçmeniz gerekir.

Periodontitis Nedir? Periodontitis Neden Olur?

Periodontitis hastalığı, diş eti çekilmesi olarak bilinen problemin tıp literatüründeki adıdır. Diş etlerinin çekilmesi, doğrudan doğruya bu bölge ile alakalı olmayıp dişlerle de alakalı bir problemdir. Gelişim aşamaları ise genel olarak şöyledir:

  1. Rutin olarak ağız ve diş temizliği gerçekleştirilmemesinden dolayı plak oluşumu başlar.
  2. Diş ve diş eti arasında oluşan plaklar, ilk aşamada herhangi bir belirti göstermeyebilir. Fakat zaman geçtikçe daha sert bir hal alır.
  3. Plakların sertleşmesi ile tartar yani diş taşı meydana gelir. Bu aşamadan sonra diş fırçalamak, gargara yapmak ve diş ipi kullanmak gibi kişisel temizlik uygulamaları problemi engellemek için yeterli olmaz.
  4. Diş etlerinin ideal gerginlik seviyesinde bozulma meydana gelir.
  5. Diş taşları, bağışıklık sisteminin genelinde zayıflık ortaya çıkarabilecek olan iltihaplanmalara yol açar.

Periodontitis Neden Olur?

Diş eti çekilmesi sebepleri, bazı hastalıkların yol açtığı komplikasyonlardan ya da sadece kişisel bakıma özen göstermemekten kaynaklanabilir. Mutlaka tıbbi destek gerektiren bu ağız hastalığı, genel olarak şu problemlerle yakından ilişkili sayılır:

  • HIV virüsü / AIDS hastalığı
  • Crohn hastalığı
  • Lösemi hastalığı
  • Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalıkları
  • Bağışıklık sistemini etkileyen kemoterapi uygulamaları
  • Kadınlar için; gebelik dönemi ya da menopoz dönemi
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Aşırı sigara kullanımı
  • Oral temas yoluyla bulaşan bakteriler
  • Genetik yatkınlıklar
  • İleri yaş

Eğer bu faktörlerden bir ya da birkaçına sahipseniz ve diş ağrılarınız mevcutsa; en kısa sürede Periodontoloji bölümü ile irtibat kurmanız önerilebilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Diş etlerim de çok ciddi problem yaşıyorum, bununla ilgili tedavi süreci nasıl işleyecek, ilaç vs kullanmam gerekecek mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button
× Whatsapp İletişim