Diş Sağlığı

Ankara Ortodonti Tedavisi

Ankara Kızılay Ortodonti Tedavisi

Ortodonti, diş hekimliğinin yüz ve diş bozukluklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Ayrıca Latince’de “ortos ” düz ve “dontos” diş anlamına gelen kelimelerden köken alan bir kelimedir.

Ortodontist kimdir?

Ortodontist yüz ve diş bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodontist olabilmek için diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra dört yıl veya daha uzun sürebilen doktora ya da uzmanlık programını bitirmek gerekir. Eğitim süresinde ortodontist, diş hareketlerini kontrol etmek ve yüz gelişimini yönlendirmek için gerekli bilgileri öğrenir. Yalnızca doktora veya uzmanlık eğitimini başarı ile bitiren diş hekimleri, ortodontist unvanını alabilirler.

Ortodontik bozuklukların nedenleri nelerdir?

1- Koruyucu hekimliğin olanaklarından yararlanılmamış olabilir; örneğin süt dişlerindeki çürükler “nasıl olsa değişecek” mantığıyla tedavi edilmemiş, çekilmesi gereken zamandan önce çekilmiş ya da fissür ve fluor uygulanmamış olabilir.

2- Genetik sebepler: Özellikle iskelet bozukluğu olan bireylerin soy geçmişinde benzer bir anomalinin olup olmadığı önemlidir. Diş eksiklikleri, dar üst çene, çapraşıklık sorunları da kalıtımsal olarak çocuğa geçebilmektedir. Bu durumlarda ortodontik problemlerin görünmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu problemlerde yapılması gereken ise; çocuğu süt dişlenme döneminden itibaren diş hekimine kontrole gidilmesi gerekmektedir.

3- Kulak-burun-boğaz sorunları: Bademcik iltihabı, geniz ve burun eti varlığı gibi sorunlar çene kemiklerinin şekillenmesinde engel ve diş sürme bozukluklarına neden olabilirler.

4- Kötü alışkanlıklar: Parmak emme, uzun süre biberon veya yalancı emzik kullanma, kalem ısırma, dil emme gibi kötü alışkanlıklar da ortodontik sorunlara neden olabilirler.

5- Bazı kas bozuklukları da ortodontik sorunlara neden olabilir.

Ortodontik tedavi kaç yaşına kadar uygulanabilir?

Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Ancak, iskeletsel bir sorun yoksa ve yalnızca dişlerde çapraşıklık sorunu varsa bu sorunlar her yaşta ortodontik tedavi uygulanarak düzeltilebilir. Hareketin ve tedavinin süresini yalnızca hastanın yaşı etkiler. Fakat, iskeletsel bir sorun varsa ergenlik döneminin sonuna kadar ortopedik tedavi ile düzeltilebilir. Yetişkin dönemde ise iskeletsel sorunlar, ortognatik cerrahi operasyonlar ile birlikte yürütülen ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Günümüzde şeffaf braketler, lingual teknik ve invisalign dişler düzeltilebilmektedir.

Ortodontik tedavi ne kadar gereklidir?

Ortodontik tedavi, çeneler arasındaki uyumsuzluğu ve dişlerdeki çapraşıklığı düzelterek; yalnızca estetik açısından olmayıp ileride olabilecek dişeti sorunlarına ve alt çene eklemindeki sorunları önlemenin yanında sıra çiğneme fonksiyonunu ve bozuk konuşmayı da düzeltmeye yardımcı olur. Çoğunlukla dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmesiyle bilinen ortodontik tedavi, içinde çeşitli tedavileri de barındırmaktadır. Hastanın ağzındaki ortodontik soruna göre hareketli apareyler, fonksiyonel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi uygulanabilmektedir. Fazla karmaşık olmayan ortodontik problemler, hasta tarafından çıkarılıp takılabilen plastik hareketli apareyler ile çözülmektedir. Alt veya üst çenenin fazla veya az gelişimi için fonksiyonel apareyler adı verilen çenelerin belirli yöne doğru gelişmesini sağlayan araçlar gelişim-büyüme çağında uygulanır. Son dönemlerde ortodontik tedavide daha geniş bir yer tutan sabit apareyler ise braket adındaki dişlere yapıştırılan araçların üzerindeki oluklara yerleştirilen tellerin dişleri hareket ettirmesi felsefesi ile etki gösterir. Bu temel apareyler haricinde yardımcı birçok aparey bulunmaktadır. Aktif ortodontik tedaviler yapıldıktan sonra yapılan tedavileride geri dönmeleri ve bozunmaları önlemek için pekiştirme tedavileri de büyük öneme sahiptir. Bu tedavide pasif olarak çalışan çeşitli apareyler kullanılmaktadır.

Ortodontik tedavinin asıl hedefleri; çiğneme, konuşma fonksiyonlarının ve ağız temizliğinin daha kolaylaşmasına yardımcı olmak, estetik ve özgüveni artırarak psikolojik destek sağlamaktır.

Ortodonti, kulak-burun-boğaz uzmanlaru ile birlikte çalışarak hastanın burun solunumu yapabilmesine katkıda bulunabilmektedir. Çene cerrahları ya da plastik cerrahlar ile yetişkin hastaların iskeletsel sorunlarını tedavi etmede ve dudak-damak yarıklı bebeklerin ve çocukların tedavisinde ortak çalışmaktadır.

Ortodonti, diğer diş hekimliği dallarıyla da sürekli birlikte çalışmaktadır.

Süt dişlerindeki çürüklerin ve süt dişlerinin erken çekiminin; ortodontik sorunlara ve daimi dişlerin çene kemiğinde gömük şekilde kalmasına neden olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.

Ortodontik açıdan süt dişlerinin önemi nedir?

Doğumdan sonra 6. aydan sonra süt dişleri sırayla sürmeye başlar ve yaklaşık 2,5 yaşındaki bir çocukta tüm süt dişleri sürmüş olur. Üst ve alt çenede toplam 20 adet süt dişi, 6 yaşına kadar ağızda kalmaya devam eder. Bu dönemden 12 yaşına kadar tüm süt dişleri yerlerini daimi dişlere bırakır. Süt dişlerinde oluşan büyük çürükler ve erken süt dişi kayıpları bu değişim döneminde daha arkada bulunan dişlerin bu boşluklara doğru hareketi sonucu dişlerde çapraşıklıklara ve daimi dişlerin süremeyerek gömül kalmalarına sebep olabilir. Bu sebeple, süt dişlerinin sağlıklı şekilde ağızda kalmaları çok önemlidir.

Ortodontik sorunların nedenlerinde süt dişlenme dönemindeki durumlar, tek başına sorumlu değildir. Ortodontik bozukluklar, genetik olarak da anne-baba veya daha büyük aile üyelerinden çocuklara geçebilmektedir. Bunun haricinde, bebeklik döneminde anne sütüyle yetersiz beslenerek veya biberon ve yalancı emzik yanlış kullanımları; çocukluk döneminde parmak emme, dudak emme, dil itimi, ve ağızdan solunum gibi kötü alışkanlıklar da ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir. Ağız solunumu durumunda burun solunumunu engelleyen sorunları gidermek için kulak-burun-boğaz uzmanlarıyla ortak çalışılmalıdır.

Ankara Kızılay’da Ortodonti Tedavisi için iletişime geçebilirsiniz. Ankara uzman diş hekimi olan Cüneyt Bosna sizlere en iyi hizmeti sunacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button
× Whatsapp İletişim